20. YÜZYILDA BAŞARILARI KANITLANMIŞ KİŞİLERİN HOROSKOPLARINDAKİ AÇILARIN İNCELENMESİ

Carter’ın (2010) “İstatistiksel gerçeklerden, onlar için bir sebep göremedikçe veya verilerimizi geniş zaman dilimlerine ve farklı yerlere yaymadıkça şüphelenmek zorundayız.” Düşüncesinden yola çıkarak, astroloji konusunda yapılan bilimsel araştırmalara katkı sunmak amacıyla, “20. yüzyıl verisi” olarak isimlendirilen başarısı tescillenmiş ve doğum tarihleri yaklaşık 120 yıl aralığına dağılmış kişilerin doğum zamanı bilgilerinden bir veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla 20. yüzyılda Nobel ödülü almış 942 kişi, Oscar ödülü almış 376 kişi, Grammy’de ödül almış 90 kişi ve Olimpiyat Oyunlarında birden fazla madalya almış 540 kişi olmak üzere toplam 1948 kişinin horoskop hesaplama verisi toplanmıştır. Elde edilen veri doğruluğuna göre on bir konuda astrolojinin incelenebilecek hipotezleri araştırılmaktadır. Bu konular açı deseni, harita tipi, burçlar, (Güneş burçları, elementler, nitelikler, eril-dişil burçlar) açılar, asaletler, doğum yerlerinin enlemleri, orta noktalar, Ay ve Güneş’in 6 durumu, (Ay boşlukta, Ay büyüyor, Ay hızlı, Ay yanık yolda, ASC burç sınırında, Güneş ufkun üzerinde) gezegenlerin bulundukları burçların yöneticileri, sıfır derece koç noktasına gezegenlerin yaptığı herhangi bir açı ve Ay’ın Güneş’e göre 4 temel fazını içermektedir. On bir konu kapsamında 1114 astrolojik olasılığın araştırılması planlanmıştır. Araştırmalar istatistik biliminin ilgili teknikleri kullanılarak yürütülmektedir. Çalışmada Solar Fire V9 programı ile ki-kare testi, Z testi ve etki büyüklüğü istatistiksel teknikleri kullanılmaktadır.

Bu makalede, Percy Seymour’un, “Astroloji fenomeni, gezegenlerin dünyanın jeomanyetik alanına etkisinin sonucudur. Astroloji bedene olan manyetik etkilere dayanır.” dediği konunun açıklanabilmesine katkısı olabilecek astrolojik açılarla ilgili yapılan araştırma sonuçları özetlenmiştir. Araştırılan hipotezler şu soru üzerine kurulmuşlardır. Nobel, Oscar, Grammy’de ödül almış ve Olimpiyatlarda birden fazla madalya almış kişilerin horoskoplarında bulunan gökcisimlerinin oluşturduğu açılar ile diğer insanların horoskoplarında bulunan açılar farklı mıdır?

Araştırma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda toplanan veri gruplarındaki horoskoplarda 7 gök cisminin (Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn) diğer 9 gökcismiyle, (açısı incelenen hariç 7 gökcismi, Uranüs, Neptün, Plüton gezegenleri) 6 temel açıdan (kavuşum, karşıt, kare, üçgen, altmışlık ve 150 derecelik açılar) herhangi bir veya birkaçını yapma olasılıkları incelenmiştir. İkinci kısımda ise araştırma biraz daha detaylandırılmış, aynı çalışma her bir temel açı için ayrı ayrı tekrarlanarak incelenen horoskoplarda 6 temel açının her birinin ayrı ayrı bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Bu amaçla açılarla ilişkili 441 olasılık araştırılmıştır. Araştırma kapsamında toplam 644 veri setinin ki-kare karşılaştırması ve 5796 kritik oran hesaplaması yapılmıştır. Araştırmada 5152 horoskop kullanılmıştır. Kullanılan horoskoplar 1754-2021 yılları arası zamana yayılmışlardır. Sonuçta “Nobel, Oscar, Grammy ve Olimpiyatlarda gösterilen başarı ile astrolojik açılar arasında bir ilişki var mıdır?” sorusunun cevabı aranmış ve toplam 1948 kişinin horoskoplarında bulunan 6 temel açı  ile başarıları arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.

Araştırmalarda kullanılan bazı tanımlamalar

•4 grup veri: Nobel (942 kişi), Oscar (376 kişi), Olimpiyat (540 kişi) ve Grammy (90 kişi) verilerini kapsamaktadır. (incelenen veriler)

•Kontrol sanal Nobel: Nobel verilerinde doğum günü ve yılı sabit tutulup, sadece rasgele mevsimsel ilerletme yapılarak elde edilen 942 kişilik veriden oluşmaktadır.

•Kontrol sanal Oscar: Oscar verilerinde doğum ayları ve mevsim sabit tutulup, doğum günleri ve yılları rasgele olarak değiştirilerek elde edilen 376 kişilik veriden oluşmaktadır.

•Kontrol sanal Olimpiyat: Olimpiyat verilerinde doğum ayları ve mevsim sabit tutulup, doğum günleri ve yılları rasgele olarak değiştirilerek elde edilen 540 kişilik veriden oluşmaktadır.

•Kontrol sanal Grammy: Grammy verilerinde doğum günü, doğum ayı ve yılı rasgele olarak değiştirilerek elde edilen 90 kişilik veriden oluşmaktadır.

•Kontrol who’s who: “The International Who’s Who 1980-81” kaynağından sistematik örnekleme yöntemine göre toplanan, 3 grup verideki aynı meslek gruplarına ait 180 kişilik veri ile Olimpiyat grubu için 140 adet Solarfire 2014 sports verisinden oluşmaktadır.

•Kontrol Clif2000: Solar Fire V9 programında bulunan 500 kişilik veriden oluşmaktadır.

•Kontrol Aus2015: Solar Fire V9 programında bulunan 436 kişilik veriden oluşmaktadır.

•Beklenen değerler: 4 veri grubunun her biri için Ay'ın 14 derecelik Zodyak alanında ve diğer gök cisimlerinin 2 derecelik Zodyak alanında bulunma olasılıklarıdır.

Araştırmanın birinci kısmında elde edilen bulgular

4 grup verinin gözlenen değerleri kendi beklenen değerleri ile ve tüm kontrol gruplarının gözlenen değerleri ile karşılaştırılmıştır. 4 grup verinin gözlenen değerleri ile beklenen değerleri arasında yapılan ki-kare karşılaştırmalarında 0,01 anlamlılık düzeyinde bir ilişki bulunamamıştır. Fakat her veri grubundaki birçok gökcisminin gözlemlenen değerleri ile kontrol gruplarındaki gökcisimlerinin gözlenen değerleri arasında yapılan karşılaştırmalar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kısaca söylemek gerekirse 20. yüzyıl verisini oluşturan kişiler ile gökcisimleri arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu farklılıkların nedenini bulmak için araştırmanın ikinci bölümünde tüm gökcisimleri arasındaki temel açılar ayrı ayrı incelenmiştir.

Araştırmanın ikinci kısmında elde edilen bulgular

Araştırmanın bu bölümünde 4 grup verinin her bir grubu için 7 gökcisminin diğer 9 gökcismiyle 6 temel açıyı yapıp yapmadığı (inceleme dahilindeki horoskoplarda 6 temel açının her birinin ayrı ayrı bulunup bulunmadığı) araştırılmıştır. 4 grup verinin her gökcismine ait gözlenen değerleri ile beklenen değerleri karşılaştırılmıştır. Kontrol için ise 340 kişilik who’s who verisi ve 4 grup verinin her biri için sanal olarak oluşturulan kendi kontrol verileri kullanılmıştır.

4 grup verinin beklenen değerlerle karşılaştırılması ve kritik oran incelemesi:

Nobel ödülü kazanan kişilerin ortak özellikleri ile Merkür’ün Venüs ve Mars’la birleşimi, Merkür’ün Venüs ve Mars’la 60 derecelik açısı, Merkür’ün Venüs ve Mars’la 150 derecelik açısı, Venüs’ün Mars’la 120 derecelik açısı, Venüs’ün Mars ve Satürn’le 60 derecelik açısı arasında 0,01 anlam düzeyinde ilişkiler bulunmuştur.

Oscar ödülü kazanan kişilerin ortak özellikleri ile Merkür’ün Venüs ve Mars’la 60 derecelik açısı arasında 0,01 anlam düzeyinde bir ilişki bulunmuştur.

Olimpiyatlarda birden fazla madalya kazanan kişilerin ortak özellikleri ile Merkür’ün Venüs’le birleşimi, Venüs’ün Mars’la birleşimi, Venüs’ün Neptün’le karşıtlığı, Mars’ın Uranüs’le birleşimi arasında 0,01 anlam düzeyinde ilişkiler bulunmuştur.

Grammy ödülü kazanan kişilerin ortak özellikleri ile Ay’ın Merkür ve Uranüs karşıtlıkları, Venüs’ün Mars’la 120 derecelik açısı, Mars’ın Satürn’le 120 derecelik açısı, Mars’ın Neptün’le 150 derecelik açısı arasında 0,01 anlam düzeyinde ilişkiler bulunmuştur.

4 grup verinin kontrol gruplarıyla karşılaştırılması:

4 veri grubunun anlamlı çıkan açıları için, “kontrol who’s who” ile her bir gruba ait kendi kontrol sanal verilerinin, beklenen değerlerle karşılaştırılması yapılmıştır. Hem 4 grup verinin beklenen değerlerle karşılaştırılmasında hem de iki değişik kontrol veri grupları için yapılan beklenen değer karşılaştırmalarında sadece Merkür’ün Venüs ve Mars ile yaptığı 150 derecelik açılar her üç karşılaştırmada anlamlı çıkmıştır. 4 grup veri için gözlenen değerlerle beklenen değerler arasında anlamlı çıkan diğer açılarda, kontrol gruplarının her ikisi için de beraber anlamlı çıkan sonuçlar olmamıştır.

Sonuç olarak, Merkür'ün Venüs ve Mars ile kavuşum ve 60 derecelik açıları, Venüs'ün Mars ile 120 derecelik açısı ve Venüs'ün Mars ve Satürn ile 60 derecelik açıları Nobel Ödülü kazananlarda ortak özellik olarak görülmektedir. Oscar ödülü kazananlarda Merkür'ün Venüs ve Mars ile 60 derecelik açıları bulunmaktadır. Merkür'ün Venüs ile kavuşumu, Venüs'ün Mars ile kavuşumu, Mars'ın Uranüs ile kavuşumu ve Venüs'ün Neptün ile karşıtlığı Olimpiyat Oyunlarında birden fazla madalya kazanan kişilerde ortaya çıkmıştır. Grammy ödülü kazanan kişilerde ise Ay'ın Merkür ve Uranüs ile karşıtlığı, Venüs'ün Mars ile 120 derecelik açısı, Mars'ın Satürn ile 120 derecelik açısı ve Mars'ın Neptün ile 150 derecelik açısı anlamlı bir gösterge olmaktadır.

Normal doğum olarak gerçek doğum zamanları bilinen verilerle yapılacak bundan sonraki çalışmalarda küçük açı etki alanı kullanılarak daha ayrıntılı tanımlanan hipotezler araştırılabilir. Gerçek doğum zamanlarına ait verilerle Ay’ın açıları daha ayrıntılı incelenebilir ve astrolojik evler, yükselen ve başucu noktalarına ait hipotezler de kontrol edilebilir. Küçük açı etki alanları kullanılarak gezegenlerin düz ve geri hareketleri, yavaş ve hızlı gitmeleri incelenebilir ve aynı anda oluşan açı biçimleri bütünleşik olarak değerlendirilebilir. Ayrıca araştırmaların özelliğine göre değişik istatistiksel teknikler (karşılaştırmalı uyum indeksleri, çok düzeyli doğrusal modelleme vb.) kullanılabilir. Araştırma yaparken istatistiksel teknikler hakkında bilgili olunması ve özellikle de beklenen değer hesaplamalarında olasılık kurallarına dikkat edilmesi önemlidir.